Opublikowany w EUROPA, fotografia, Grecja, photo, podróże, Wyspy greckie

Wakacje z kozami- wyspy greckie

Ile jest greckich wysp? Tyle ile na niebie gwiazd. Wszystkie są do siebie podobne, ale każda z nich jest wyjątkowa i świeci swoim własnym magicznym blaskiem. Niemal wszystkie mają mitologicznych patronów, tak jak konstelacje na gwiaździstym greckim niebie. Dla mnie wyspy greckie to szczególne miejsce na ziemi. Wakacje tam spędzane zawsze były wyjątkowe i udane. Ilość zaczerpniętej tam energii pomaga mi przetrwać smutne i szare zimowe dni, by wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca zatęsknić znowu za tym rajskim kawałkiem świata. Grecja jest przyjaznym krajem a Grecy słyną ze swojej otwartości i gościnności. Ich swobodny styl bycia i dystans do upływającego czasu dla spiętych ludzi z kultury zachodniej bywa nierzadko powodem niepotrzebnej irytacji. Nie warto z tym walczyć, najlepiej się poddać i dać się ponieść greckiemu wiatrowi ku spokojnej przystani, która zazwyczaj zwie się tawerną. Siga, siga mawiają Grecy- powoli, powoli. Typowy grecki dzień podzielony jest na poranek i wieczór. Południa nie ma, bo jest sjesta. Za dnia Grecy popijają kawę zagryzając sucharkami. Wieczorem ucztują w rodzinnym gronie i przyjaciółmi, nierzadko w tawernach przy dobrym winie, wybornym jedzeniu i muzyce na żywo. Oprócz kościoła, bodaj najważniejszym miejscem na greckiej wsi lub mieście jest kafenion- tradycyjna grecka knajpa, w której od rana do nocy przesiadują mężczyźni, nierzadko na ten czas zamykając swoje zakłady i biznesy, by podyskutować przy kawie czy szklaneczce ouzo. To bardzo stara tradycja i ważny element greckiej kultury. I cenna wskazówka dla turystów, tam gdzie przesiadują miejscowi można spodziewać się najlepszego greckiego jedzenia i uprzejmej obsługi, gdzie wraz z rachunkiem pojawi się talerz owoców lub szklaneczka miejscowej raki. Podstawą greckiej kuchni jest oliwa, która tutaj jest symbolem zdrowia, a drzewo oliwne: długowieczności, pokoju i zgody. Oliwa jest obecna w życiu Greka od chrztu po ostatnie namaszczenie. Dzięki oliwie potrawy greckie mają swój niepowtarzalny smak. Głównymi składnikami tutejszej kuchni są warzywa: pomidory, bakłażany, cukinia, cebula, czosnek oraz zioła, które tutaj są cudownie aromatyczne, mięsa a w szczególności jagnięcina i baranina, ryby i owoce morza oraz sery, wśród których króluje feta, która według mitologii greckiej jest darem bogów z Olimpu. Nie wolno pominąć lokalnych trunków, wśród których królują różnorakie wina, żywiczna retsina, oraz destylanty: anyżowe ouzo i winogronowe raki (tsipouro). Greckie wyspy oferują bardzo bogatą bazę hotelową: od hałaśliwych kombinatów turystycznych do cichych pensjonatów i hotelików o rodzinnej atmosferze. Liczne lokalne biura turystyczne oferują wyprawy w miejsca praktycznie niedostępne dla niezorganizowanych turystów, więc warto skorzystać z ich oferty. Można też wypożyczyć samochód lub inny pojazd i odkrywać Grecję na własną rękę. Niestety, Grecy na drodze też są luzakami, więc lepiej się pilnować. Na każdej z wysp znajdziemy atrakcje turystyczne, które na pewno zainteresują każdego. Starożytne ruiny i „młodsze” zabytki, klasztory, urokliwe miasta i wioski, lazurowe morze i góry.  Do tego cudowne widoki, osobliwości przyrodnicze i rezerwaty. Aż za dużo tego wszystkiego na raz.

Do tej pory udało mi się odwiedzić Kretę, Santorini, Rodos, Korfu i Paxos, 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s