Opublikowany w fotografia, Moje Gotowanie, photo

Pierogi nocą

Idą święta. A więc pierogi z kapustą i grzybami. Czas wykonania od 20.00 do 23.00 tego samego dnia. Na fotografiach proporcje składników są podwójne.

Farsz: Bierzemy pół kilo kiszonej kapusty, jak za kwaśna to przepłukać wodą i odcisnąć. Garść suszonych grzybów namaczamy w wodzie aby zmiękły. Na masełku przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Kapustę i grzyby do gara. Dodajemy szklankę wody i łyżkę masła, gotujemy (powoli) aż kapusta zmięknie. Wszystko potem na patelnię i zasmażamy razem z cebulą. Próbujemy,  doprawiamy pieprzem i solą. Mielimy i  farsz gotowy.
Ciasto: 1/2 kilo mąki, 1 jajo, olej, ciepła woda.
Usypujemy kopiec z mąki, wbijamy jajeczko, dodajemy nieco oleju (parę łyżek tak na oko)
zagniatamy dodając powoli wody. Jak się zrobi odstawić na kilkanaście minut pod mokrą ściereczką by nie wyschło.
Potem lepimy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Jemy. Proste…..
SMACZNEGO :)

SONY DSC
usypujemy kopczyk i wbijamy jajeczko
pierogi
ugniatamy ciasto
pierogi
robimy pierogi
pierogi
oto farsz
pierogi
ulepione okazy
pierogi
w kolejce do gotowania
pierogi
hop do gara
pierogi
lekkie suszenie po gotowaniu
pierogi
No i na stół, koniecznie pokrasić masełkiem.

2 myśli na temat “Pierogi nocą

  1. Smakowite! I pomyśleć, że do tej pory lepienie pierogów kojarzyło mi się z ciężką robotą i sprzątaniem porozsypywanej mąki…

  2. hehe czytałam z uśmiechem opis klejenia pierożków ;))) bardzo ładne zdjęcia a opis zachęcając do zrobienia ich jak najszybciej :))))) pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s